Skotsk Højlandskvæg

Kirstineholm Stutteri opdrætter ikke kun islandskeheste, men også Skotsk Højlandskvæg.

Denne kombination er ideel for vores marker og synet af de mange dyr i mange flotte farver.  


Kirstineholm er en miljøvenlig gård, da der ikke sprøjtes og jorden gødes ganske lidt.


Racen er en gammel kødkvægsrace og efterkommere af den europæiske urokse.

I århundreder har store flokke græsse i barske omgivelser i det Skotske Højland og på de Skotske øer.


De første skotter kom til Danmark sidst i 50'erne. De Skotske Højlændere findes nu over hele landet.


Skotsk Højlandskvæg tiltrækker sig stor opmærksomhed på grund af deres karakteristiske udseende.

Med deres flotte lange horn og kraftige lange pels ser de nemlig noget anderledes ud end de fleste andre kvægracer.

Men det er naturligvis andre egenskaber, der har gjort racen til en værdsat kødproducent.


Racen er meget robust og har en god sundhed. Skotten er kendt for at være nøjsom og god til at udnytte foderet -

dette skal dog ikke tolkes som at de ikke behøver tilskud af foder i vintermånederne.


Om vinteren fodres dyrene med vores eget stråfoder ad libitum, mineraler og halm til foder, hygge og leg.

Om sommeren er dyrerne fordelt på markerne omkring gården, i Mols Bjerge og på eng- og strandarealer med godt græs.


Dyrene kan sagtens trives på marginale jorde, hvor de holder krat og buske nede.


Takket være et hårlag med særdeles gode egenskaber til isolering med kulde og regn er det Skotske Højlandskvæg

naturligt tilpasset til at gå ude hele året rundt, men de kræver lå for kulde og skygge for sol.


De meste almindelige farver er rød og gul, men også sort, grå, tigerstribet og hvid forekommer.

Vores yndlingsfarve er den grå, der også varierer fra lys til helt mørkegrå og med et varmt brunligt skær.


Skotterne er fredelige og har et godt og roligt temperament. Det gør det daglige arbejde sikkert og ikke mindst hyggeligt.


Vi sælger kvalitets oksekød og avlsdyr til videre brug - Oksekød fra Skotsk Højlandskvæg er velsmagende, kolesterofattigt,

har lavt fedtindhold og kødets korte struktur giver en naturlig mørhed.